Mozaik kısaca; renkli taş, cam, seramik, ahşap, metal ve deniz kabukları gibi çeşitli malzemelerin uygun boyut ve şekillerde kesilerek bir zemine dizilmek yoluyla elde edilen resim veya motiflere verilen süsleme sanatının adıdır.
Tarihçesi Mezopotamya’nın ilk kültürlerinden olan Sumerler’e kadar uzanan mozaik, yoğun olarak milattan önce 500 lerde Klasik Çağ olmak üzere Roma Döneminde yaygınlaşmış ve Bizans Döneminde ise her alanda doruğa ulaşmıştır.
Mozaik genel olarak Akdeniz’e kıyısı olan coğrafyalarda kullanılmış ve yaygınlaşmıştır. Bizans Dönemi’nde genel olarak dini mimaride kullanılan mozaikler,ince altın levhalar üzerine yapıştırılmış renkli camlarla yapılıyordu. Bunların en güzel örnekleri Ayasofya ve Kariye / Khora mozaikleridir.
İtalya da geliştirilen cam endüstrisi ve işçiliği sayesinde hemen hemen bütün renklerde ve boyutta Smalti adı verilen mozaikler üretilmeye başlandı. Bu sayede kuyumculuk ve takı sektöründe mini ölçülerde Micromosaic adı altında mozaikler ürettiler. Halen İtalyada ve dünyanın çeşitli ülkelerindeki atölyelerde bu tarzda cam parçalarından mikro mozaikler üretilmektedir.Ancak cam kullanımı, üretim ve şekillendirme kolaylığı konusunda ki avantajlarının yanı sıra cam’ın incelmeye bağlı olarak rengindeki açılma,çizilmeye ve kırılmaya karşı dayanıksız olmasının yanı sıra uygulanacağı zemine yapıştırma problemleri gibi olumsuzluklar mücevherde kullanımını önemli ölçüde sınırlandırmaktadır.
Tamga Kuyumculukta mikro mozaik üretiminde kullanılan materyal ise Kutlay Tansel Susam tarafından geliştirilmiş özel bir seramik malzemedir. Bu seramik malzeme özellikleri bakımından eşsizdir. 1200 santigrat derece sıcaklıkta pişirilen bu seramik her renk ve tonunda üretilebilmektedir. Renk gövde hamurunun kendisinde olduğu için sonradan boya kullanılmamaktadır. Kuartz sertliğinde olan bu seramik malzeme; aşınmaz, çizilmez, solmaz ve tamamen seramik olduğu için sağlığa zararlı maddeler içermez. Bu özellikleri bakımından antik mücevher görünümlü her türlü takıda rahatlıkla kullanılabilir. Bunların yanı sıra bir milimetrenin yirmide biri oranında inceltilebilmesi ise her türlü motif ve resmin daha küçük boyutlarda ve ayrıntılarda rahatlıkla üretilebilme olanağını sağlamaktadır.
Tamga Kuyumculuk mücevher takı tasarımlarında süsleme amacıyla kullandığı elmas, pırlanta, yakut, zümrüt ve bunun gibi küçük boyutlu taşların yanı sıra mücevherin orta yani ana taşını oluşturan; sitrin, ametist, topaz, aquamarin, opal, agat ve onix gibi taşları da bünyesindeki....