Mineleme, süsleme sanatında çok özel bir yere sahip zarif bir sanattır. Tamga Kuyumculuk çok özel mücevherlerinde bu zarif sanata da mümkün olduğu oranda bolca yer vermektedir. Tamga mücevherlerinde üç tür mine kullanılmaktadır. Bunlar sıcak mine, soğuk mine ve seramik minedir.
Sıcak mine geçmişi MÖ 1300 lerde Mısır’a kadar uzanır. Mine, renkli cam tozlarının metal üzerinde motif oluşturacak şekilde yerleştirilip sıcak bir fırında eritip metal zemine yapıştırılmasına dayanan bir süsleme tekniğidir. Geçmişten günümüze hemen hemen tüm kültürlerde de süsleme amacıyla kullanılmıştır. Anadolu’da Bizans ile birlikte Selçuklu ve Osmanlı Sanatı’nda da başarıyla kullanılmıştır.
Tamga Kuyumculuk bu geleneksel süsleme sanatını yaşatmak ve geliştirmek amacıyla kendi atölyesinde mineleme çalışmaları yapmaktadır. Ancak sıcak mine minyatür ve hat sanatı ile kullanılmaya uygun değildir. Bu aksaklığı gidermek amacı ile soğuk mine çalışmaları da yapılmaktadır. Bu teknik ise ileri teknolojiyle üretilmiş fotopolimer bir malzemeyle yapılmakta geleneksel el sanatlarımızdan Hüsnü Hat, Tezhip ve Minyatürün mücevherde kullanılmasına imkan sağlamaktadır.
Bir mücevher tasarımcısı olan ve çini ve gravür sanatının mikro örneklerini yerleştirdiği yüzüklerini dünyaya satan Arkeolog Kutlay Tansel Susam özellikle yurt dışında büyük ilgi görüyor. Yüksek arkeoloji eğitimi alan Kutlay Susam, bu ilgiyi kuyumculuk mesleğinin doğuş yerinin Anadolu toprakları olmasına bağlıyor.